Author Topic: Problem with Intro/Menu screen  (Read 4889 times)

SimpleZen

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
    • View Profile
Problem with Intro/Menu screen
« on: September 02, 2010, 01:02:16 AM »
Looking forward to trying this game via the Recettear Demo from Steam, but I can't get past the main menu. I can move up and down, access the top menus (File/Display/Help), and I can hit Esc to pull up an exit prompt out of the game but I am not able to click on or select any of the menu options (New Game/Item Encyclopedia/Options/Exit). Any idea if I am doing something wrong or if it's a bug? I've tried different keys beyond the obvious Enter or Spacebar and clicking on them to no avail.

TGJudgement

  • Newbie
  • *
  • Posts: 33
    • View Profile
Re: Problem with Intro/Menu screen
« Reply #1 on: September 02, 2010, 01:08:59 AM »
have you tried setting your keys on the config.exe?Right click/launch config tool on recette's entry on steam if you haven't.

Otherwise,I got no clue.

SimpleZen

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
    • View Profile
Re: Problem with Intro/Menu screen
« Reply #2 on: September 02, 2010, 01:13:35 AM »
That helped. I didn't think of trying Z to confirm action until I saw it assigned on the configuration tool, and just missed it when pressing random keys  :-\ Thanks!

SpaceDrake

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12834
  • Capitalism Ho!
    • View Profile
    • Carpe Fulgur LLC
    • Email
Re: Problem with Intro/Menu screen
« Reply #3 on: September 02, 2010, 09:20:13 AM »
We added this to the FAQ for a reason. ;.;

ayasebunny

  • Newbie
  • *
  • Posts: 11
    • MSN Messenger - ayase_chan@hotmail.de
    • View Profile
Re: Problem with Intro/Menu screen
« Reply #4 on: September 02, 2010, 09:31:21 AM »
The controls ARE somewhat different from what I'm used to. It took me a little time to figure them out myself. Maybe you should put up a note somewhere so people know instantly what to press? .w.

Doniazade

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 87
  • Yes, quite. *puff puff*
    • View Profile
    • My Recettear FAQ
Re: Problem with Intro/Menu screen
« Reply #5 on: September 02, 2010, 09:43:10 AM »
Steam does prompt you if you want to start the configuration utility or the game itself, though it should probably say something like

[ ] Start game
[ ] Configure controls and video settings

instead to be clear
My FAQ and spreadsheet have been abandoned. Please refer to Blackguard's Recettear page instead.

TGJudgement

  • Newbie
  • *
  • Posts: 33
    • View Profile
Re: Problem with Intro/Menu screen
« Reply #6 on: September 02, 2010, 09:56:31 AM »
We added this to the FAQ for a reason. ;.;

You mean that thing that no one ever,ever reads?:P

The controls ARE somewhat different from what I'm used to. It took me a little time to figure them out myself. Maybe you should put up a note somewhere so people know instantly what to press? .w.

You can rebound the keys,ya know...although the way it rebinds it's a bit of a pain,if you ask me.Also,some keys refuse to be set.

Steam does prompt you if you want to start the configuration utility or the game itself,(...)

lol.Already forgot about this.Yes...yes it does.

ayasebunny

  • Newbie
  • *
  • Posts: 11
    • MSN Messenger - ayase_chan@hotmail.de
    • View Profile
Re: Problem with Intro/Menu screen
« Reply #7 on: September 02, 2010, 10:30:45 AM »
You can rebound the keys,ya know...although the way it rebinds it's a bit of a pain,if you ask me.Also,some keys refuse to be set.

Yea, I know. I just assume that the standard behaviour is to start the game, get frustrated over why it doesn't work, THEN look at the settings. Most people like to just pop in their game and play away.

fitzroy

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
    • View Profile
Re: Problem with Intro/Menu screen
« Reply #8 on: September 02, 2010, 10:38:52 AM »
I don't mean to be a pain in the ass here, I'm actually a really nice guy. We could sit down, have a cup of coffee, have a conversation. But I have to say if you can't get past reading the instructions then it's your own damn fault.

I used to believe it was an RTFM issue but after far to long dealing with things like this I sadly think this simply PEBKAC.

ayasebunny

  • Newbie
  • *
  • Posts: 11
    • MSN Messenger - ayase_chan@hotmail.de
    • View Profile
Re: Problem with Intro/Menu screen
« Reply #9 on: September 02, 2010, 11:05:24 AM »
I simply mean to take out a tiny bit of frustration.
It's not a big deal, but I assume that player like to play their game right away. The configuration Z,X,C,V is something that is rarely used in these parts and a little note would simply avoid confusion.

It's better than to go and tell player to "RTFM".

joshrl

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 503
    • View Profile
Re: Problem with Intro/Menu screen
« Reply #10 on: September 02, 2010, 11:07:50 AM »
I actually guessed Z and X and such since those are the same controls for Emulators and such.  ;)

And who cares if he didn't read the FAQ!

This is a support thread and we are supposed to help.  >:(
TG: and a ruined cake! it was going 2 be so delish, but no
TG: it was claimed by the cruel and unforgiving sands of lopan

TGJudgement

  • Newbie
  • *
  • Posts: 33
    • View Profile
Re: Problem with Intro/Menu screen
« Reply #11 on: September 02, 2010, 11:57:33 AM »
And who cares if he didn't read the FAQ!

I dunno,but SpaceDrake seems pretty saddened that this poor fellow didn't read the F.A.Q.
(lol)
This is a support thread and we are supposed to help.  >:(

Hmmm...hello?The guy has been helped...I helped him right on the second post...
..or is there something else to help him on?>>

joshrl

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 503
    • View Profile
Re: Problem with Intro/Menu screen
« Reply #12 on: September 02, 2010, 11:45:21 PM »
This is a support thread and we are supposed to help.  >:(

Hmmm...hello?The guy has been helped...I helped him right on the second post...
..or is there something else to help him on?>>

Sorry, meant to be replying to fitzroy. :P

And yes you helped him.  ;D We all love you for it.  ;)

(Takes load off me now, since the forum started up successfully  :D )
TG: and a ruined cake! it was going 2 be so delish, but no
TG: it was claimed by the cruel and unforgiving sands of lopan

SimpleZen

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
    • View Profile
Re: Problem with Intro/Menu screen
« Reply #13 on: September 03, 2010, 12:08:41 AM »
Some people really like to make a simple question a bigger issue then it is  :-\ I had a question. I saw a forum. I asked. Didn't need all the melodrama just for that. ::) I still don't see a FAQ in the forums here. Maybe I'm blind, but I had looked before asking.

Thank you again TGJ for your help. ;D Just needed a little nudge in the right direction. Very fun game so far.
« Last Edit: September 03, 2010, 12:31:32 AM by SimpleZen »

joshrl

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 503
    • View Profile
Re: Problem with Intro/Menu screen
« Reply #14 on: September 03, 2010, 12:38:55 AM »
Some people really like to make a simple question a bigger issue then it is  :-\

That's me!

(Oh I'm gonna get another chastise from SpaceDrake soon...)

I had a question. I saw a forum. I asked. Didn't need all the melodrama just for that. ::)

And that's what I was arguing to Fitzroy about!

I still don't see a FAQ in the forums here. Maybe I'm blind, but I had looked before asking.

The F.A.Q will be in the Manual folder inside the Recettear directory.

Thank you again TGJ for your help. ;D Just needed a little nudge in the right direction. Very fun game so far.

And that's what we're here for!  :D
TG: and a ruined cake! it was going 2 be so delish, but no
TG: it was claimed by the cruel and unforgiving sands of lopan